Wc ontstoppen

Een verstopt toilet kan een nare situatie zijn waarbij het water niet meer wegspoelt, er risico is op overstromingen en er vaak een vervelende geur verspreid wordt.

In veel gevallen hoeft u niet afhankelijk te zijn van een loodgieter om een verstopt toilet op te lossen. U kunt op verschillende manieren ontstoppen om het probleem snel en effectief te verhelpen.

Ontstoppingsdienst Sobry geeft u enkele tips die u kunnen helpen om snel af te rekenen met dit vervelende probleem en uw wc weer in optimale staat te krijgen.

Indien u de voorkeur geeft aan een professionele aanpak voor de ontstopping van uw wc, neem contact op met ontstoppingsdienst Sobry. Wij beschikken over de benodigde kennis, ervaring en apparatuur om uw verstopt wc snel en efficiënt te ontstoppen.

Hoe ontstop ik een wc snel? Onze ontstoppingsgeheimen

Maak het vuil los in de leidingen

Het eerste dat u moet proberen als er een verstopping in uw wc zit, is het vuil handmatig losmaken. Gebruik hiervoor rubberen handschoenen en verwijder de viezigheid uit de leiding die direct verbonden is met het toilet.

Plopper kleine verstoppingen weg

Een van de meest eenvoudige methoden om uw wc te ontstoppen, is door gebruik te maken van een plopper. Hoewel dit geen ingewikkeld proces is, is het belangrijk om enige kracht te durven zetten bij het gebruik van de wc ontstopper.

Hier zijn de stappen om uw wc te ontstoppen met een plopper:

 1. Plaats het rubberen deel van de wc ontstopper op de afvoer van uw toilet
 2. Trek de stok een paar keer krachtig op en neer

Door de zuigkracht van de wc ontstopper wordt de verstopping losgemaakt en omhoog gebracht. Deze methode is met name erg effectief bij kleine verstoppingen en kan u veel tijd en moeite besparen.

wc plopper

De kracht van baking soda en kokend water

Een verstopte wc kan een vervelend probleem zijn, maar u hoeft niet meteen naar chemische middelen te grijpen. Met behulp van baking soda en heet water kunt u op een natuurlijke en eenvoudige manier de verstopping verhelpen.

Volg deze stappen:

 1. Vul een emmer met kokend heet water
 2. Voeg een pakje baking soda toe
 3. Giet het warme water beetje bij beetje in de wc
 4. Laat het mengsel een nacht inwerken
 5. Spoel de wc de volgende dag door met een emmer heet water
 6. Controleer of de verstopping is opgelost

Wc ontstoppen zonder chemische bestanddelen: gebruik afwasmiddel

U kunt afwasmiddel gebruiken om uw wc te ontstoppen. Dit is een simpele methode die gebruik maakt van de zeep in afwasmiddel om de verstopping los te maken. Volg deze stappen:

 1. Vul een emmer met een liter heet water
 2. Voeg een paar kneepjes afwasmiddel toe aan de emmer
 3. Giet het mengsel in de wc en laat dit een halve dag tot hele nacht inwerken
 4. Spoel de wc de volgende ochtend nog eens goed door met heet water

Op deze manier kunt u op een gemakkelijke wijze uw verstopte wc ontstoppen, zonder gebruik te maken van een schadelijk chemisch middel.

Maak korte metten met uw verstopte wc: demonteer uw toilet

Wanneer de bovenstaande manieren niet hebben gewerkt, kan het tijd zijn om de wc pot te demonteren. Hoewel dit klinkt als een last resort, kan het de ultieme reddingspoging zijn.

Voordat u begint, zijn hier de stappen die u moet volgen:

 1. Draai de stopkraan dicht en sluit het water af
 2. Schroef de wc pot los en haal hem uit de afvoer
 3. De sifon komt nu vrij. Giet de sifon leeg in een emmer en maak deze goed schoon
 4. Gebruik eventueel nog een ontstoppingsveer om achtergebleven vuil weg te halen uit de leidingen
 5. Schroef alles weer vast, zet de kranen weer open en spoel het toilet door

Als u het niet ziet zitten om zelf de wc pot te demonteren of bang bent om iets verkeerd te doen, kunt u altijd de professionele ontstopper van ontstoppingsdienst Sobry inschakelen voor een betaalbare prijs.

wc verstopping

De risico's van zelf uw wc ontstoppen

Uw eigen wc ontstoppen kan niet alleen gevaarlijk zijn vanwege de bacteriën die zich in het toilet bevinden, maar ook vanwege het risico op fysiek letsel. Wanneer u probeert de verstopping zelf te verhelpen, kunt u bijvoorbeeld uitglijden en vallen.

Daarnaast kan onjuist gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen leiden tot schade aan uw leidingen en sanitair. Dit kan resulteren in extra kosten voor reparatie en vervanging van onderdelen.

Om deze redenen is het raadzaam om de hulp van onze ervaren loodgieter te roepen om uw verstopte wc op een veilige en efficiënte manier te ontstoppen.

Hoe kunt u beter niet handelen wanneer uw wc verstopt is?

Blijf uw verstopte wc niet doorspoelen

Een verstopte wc kan inderdaad nog doorgespoeld worden, maar dit is niet aan te raden. Hoewel de wc bij de eerste keer doorspoelen misschien niet overstroomt, zorgt dit wel voor meer water in de wc.

Het is dan ook beter om het doorspoelen te vermijden wanneer u een verstopping vermoedt. Als u toch besluit door te spoelen en de verstopping blijft bestaan, is de kans op een overstroming bij een tweede doorspoeling veel groter.

Vermijd het gebruik van ijzerdraad en wc borstels om een verstopte wc te ontstoppen

Wellicht heeft u gedacht aan het gebruik van een wc borstel om de verstopping weg te duwen, of aan het gebruik van een ijzeren kleerhanger als haak om uw toilet te ontstoppen. In het gunstigste geval kan dit werken en kunt u een vastzittend voorwerp verwijderen.

Helaas is de kans groter dat u per ongeluk uw toiletpot beschadigt of de verstopping slechts verplaatst. Daarom is het raadzaam om onze professionele loodgieter te bellen voor een veilige en effectieve ontstopping van uw toilet.

toilet ontstoppen

Het gebruik van een hogedrukreiniger op uw wc pot vermijden

Het is absoluut geen goed idee om de hogedrukreiniger te gebruiken bij een verstopte wc. Het kan niet alleen extra werk veroorzaken, maar ook leiden tot wateroverlast en onnodige risico’s met zich meebrengen.

Zo kan het leiden tot schade aan uw toilet en sanitair, waardoor u uiteindelijk meer kosten moet maken voor reparatie en vervanging van onderdelen.

Vermijd het gebruik van een chemische wc ontstopper

Vaak is de verstopping in een toilet dermate groot dat chemische ontstoppers niet effectief zijn. Bovendien kan frequent gebruik of verkeerd gebruik van dergelijke middelen schadelijk zijn voor uw afvoerleidingen en kunnen de chemische bestanddelen in het milieu terechtkomen.

chemische ontstoppers

De meest voorkomende oorzaken van een verstopt toilet

Om uw wc op de juiste manier te ontstoppen, is het belangrijk dat u op zoek gaat naar de oorzaak en de juiste oplossing toepast. Als u de oorzaak van de verstopping begrijpt, kunt u gericht te werk gaan en het probleem in no time verhelpen.

Het gebruik van te veel wc papier

Als u te veel wc papier gebruikt, kan dat leiden tot een verstopping in uw riolering. Omdat er bij het doorspelen van uw toilet geen voldoende waterdruk is, kan de verstopping ergens blijven steken.

Gelukkig zitten dergelijk verstopping vaak niet diep en zijn ze relatief eenvoudig te verwijderen.

Doorspoelen van ongepaste voorwerpen in het toilet

Het doorspoelen van ongeschikte voorwerpen, zoals etensresten, vochtige doekjes, keukenpapier en wc-borstelkoppen, gebeurt soms opzettelijk of per ongeluk.

Het toilet is niet bedoeld om als afvalbak te worden gebruikt, maar uitsluitend voor menselijke uitwerpselen. Het doorspoelen van dergelijk materiaal kan de afvoer van uw toilet verstoppen, omdat deze er niet voor bedoeld is.

Beschadigde afvoerbuizen

Afvoerbuizen die oud zijn kunnen beschadigd zijn. Zelfs kleine beschadigingen kunnen leiden tot verstoppingen, omdat papier en andere materialen eraan blijven haken en de doorgang blokkeren, waardoor het afvalwater niet goed kan wegstromen.

Grondverzakking

Een andere mogelijke oorzaak van een verstopt toilet is grondverzakking in de tuin of naast het perceel. Omdat de afvoerbuis vanuit uw huis onder de grond loopt, kan verzakking van de grond de buis dichtknijpen en leiden tot een verstopt toilet.

Slechte aansluiting toiletpot

Wist u dat een slechte aansluiting van de toiletpot een verstopping veroorzaakt? Het komt vaak voor dat de afvoer van een toilet niet genoeg afschot heeft of te veel haakse bochten heeft, waardoor het afvalwater niet gemakkelijk kan wegstromen en verstoppingen kunnen ontstaan.

Ontstoppingsdienst Sobry: de experts die u nodig hebt wanneer uw toilet verstopt is

Wanneer u al verschillende methoden hebt geprobeerd om uw verstopte toilet te ontstoppen, en er nog steeds geen succes is, dan kan het inschakelen van een professionele ontstopper de beste oplossing zijn.

Een professionele ontstoppingsdienst kan niet alleen het probleem snel oplossen, maar ook helpen bij het voorkomen van toekomstige en hardnekkige verstoppingen.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare en ervaren ontstoppingsdienst, dan is ontstoppingsdienst Sobry de juiste keuze voor u.

Onze vakmannen zijn goed opgeleid en hebben alle kennis en gereedschappen in huis om elk type verstopping aan te pakken, of het nu gaat om een verstopte afvoer, toilet, gootsteen of riolering.

Bovendien zijn onze tarieven concurrerend en transparant, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

Dus als u last hebt van een verstopt toilet of een ander verstoppingsprobleem, aarzel dan niet om contact op te nemen met ontstoppingsdienst Sobry.

Wc ontstoppen? Neem contact op!

Wc ontstoppingsdienst nodig?
Contacteer ons nu en wij zijn snel ter plaatse.
Vakkundig en proper opgelost, en dit aan vaste prijzen.