Riool ontstoppen

Een verstopt riool is zonder twijfel een van de meest vervelende problemen waar u mee te maken kunt krijgen in uw huis of bedrijf. Het zorgt voor stilstaand water, nare geurtjes en kan zelfs schade veroorzaken aan uw eigendom.

Maar maakt u zich geen zorgen, want wij hebben de perfecte oplossing voor u! Onze tips zullen u helpen om het riool snel en efficiënt te ontstoppen, zodat u snel weer kunt genieten van een zorgeloze en frisse omgeving.

Lukt uw riool ontstoppen ondanks onze onderstaande tips niet? Dan hoeft u niet in de problemen te blijven zitten. Onze rioolspecialist staat altijd voor u klaar om u te helpen bij uw riool ontstoppen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Hoe kunt u uw riool ontstoppen?

Gebruik een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een handig hulpmiddel om een rioolverstopping te verhelpen. Het is een flexibele draad die in de afvoerpijp gestoken wordt om de verstopping los te maken. Wilt u uw riool ontstoppen met een ontstoppingsveer? Volg de stappen hieronder:

 1. Verwijder de afvoerstop of het putdeksel dat de toegang tot de afvoerleiding of afvoerputje blokkeert
 2. Steek de veer in de afvoerbuis tot u weerstand voelt. Dit is waarschijnlijk de plek waar de verstopping zich bevindt
 3. Maak draaiende bewegingen met de veer terwijl u deze langzaam verder de afvoer in duwt. Pas op dat u niet te veel kracht zet, door verkeerd gebruik kan het de afvoer beschadigen
 4. Als u de verstopping los heeft weten te maken, trekt u de veer voorzichtig terug uit de afvoer
 5. Spoel de afvoer grondig door met koud water om te zorgen dat alle resten van de verstopping weggespoeld worden
riool reinigen

Kleine verstopping verholpen met een plopper

De plopper is één van de meest voorkomende en eenvoudige hulpmiddelen om een verstopte riolering te ontstoppen. Dit handmatige gereedschap bestaat uit een rubberen zuignap die is bevestigd aan een steel.

Als u een plopper wilt gebruiken bij het riool ontstoppen, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Voordat u begint met het gebruik van de plopper, is het belangrijk om te controleren of deze geschikt is voor uw riolering en afvoer
 2. Plaats de zuignap van de rubberen ontstopper over de afvoeropening en zorg ervoor dat deze de opening volledig bedekt
 3. Maak vervolgens duwende en trekkende bewegingen met de steel van de plopper
 4. Hierdoor ontstaat er een zuigkracht die de verstopping in uw riool los kan trekken
 5. Als de verstopping niet direct loskomt, probeer dan de stappen te herhalen
afvoer ontstopper

Uw riool ontstoppen met een hogedrukreiniger

Met een hogedrukspuit kunt u hardnekkige riool verstoppingen wegschieten. Dit is een effectieve methode, maar het is ook de meest risicovolle. Een te hoge druk kan schade toebrengen aan de riolering en kan uiteindelijk leiden tot nog grotere problemen.

Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen:

 1. Zorg ervoor dat de hogedrukreiniger klaar is voor gebruik volgens de handleiding van de fabrikant. Vul de watertank indien nodig en sluit de hogedrukslang aan op de machine
 2. Afhankelijk van de locatie van de verstopping en de indeling van uw huis, kan de toegang tot het riool zich binnen of buiten bevinden
 3. Gebruik eerst een slang om de leiding te ontstoppen voordat u de hogedrukreiniger gebruikt
 4. Sluit de hogedrukreiniger aan op de leiding en zet deze aan. Begin met de laagste drukinstelling en werk geleidelijk omhoog totdat de verstopping is opgelost
 5. Nadat u de verstopping heeft verwijderd, is het belangrijk om de leiding te controleren op eventuele beschadigingen
 6. Spoel de afvoerleidingen grondig door met water om eventuele etensresten en vuil weg te spoelen. Plaats de afvoerdeksel weer terug en voer een eindcontrole uit om er zeker van te zijn dat de afvoer weer goed werkt
riolering ontstoppen

Schakel ontstoppingsdienst Sobry in om uw riool te ontstoppen

Wanneer geen enkele van de bovenstaande methoden werkt, dan hoeft u niet langer met uw handen in het haar te zitten. Schakel meteen de professionele hulp in van de loodgieter van ontstoppingsdienst Sobry!

Met onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis weten wij precies hoe we elk rioolprobleem veilig en efficiënt kunnen aanpakken.

De meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool

Ophoping van vuil en afval

Een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool is de ophoping van vuil en andere materialen in uw leidingen.

Dit kan onder andere veroorzaakt worden door het doorspoelen van verkeerde materialen, zoals vet, papieren handdoeken, vochtige doekjes en meer.

riool verstopt

Boomwortels

Boomwortels zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van een verstopt riool. De wortels van bomen en struiken kunnen groeien en zich vastzetten in scheuren of gaten in uw afvoerbuizen, wat uiteindelijk tot een verstopping kan leiden.

Slechte installatie of onderhoud

Als uw afvoeren en rioleringen niet goed zijn geïnstalleerd of niet goed zijn onderhouden, kunnen er op den duur problemen ontstaan.

Slechte installatie kan bijvoorbeeld leiden tot scheuren of lekkages, terwijl een gebrek aan onderhoud kan leiden tot ophoping van vuil en andere materialen.

Verzakking van de grond

Als de grond rondom uw huis begint te verzakken, kan dit ook leiden tot problemen met uw riool. De buizen kunnen hierdoor breken of scheuren, wat kan resulteren in een verstopping.

Slechte waterafvoer

Een slechte waterafvoer kan ook bijdragen aan een uw verstopte riool. Als het afvalwater niet goed weg kan stromen, kan dit leiden tot ophoping van vuil en andere materialen in uw leidingen.

wc ontstoppen

Pas op met chemische ontstoppingsmiddelen om uw riool te ontstoppen

Een chemisch ontstoppingsmiddel lijkt snel en goedkoop voor een verstopt riool, maar kunnen meer schade veroorzaken dan oplossen. Wees voorzichtig bij het gebruik van chemische ontstoppers voor uw riool om de volgende redenen:

 1. Schade aan leidingen: De chemicaliën in ontstoppingsmiddel kunnen schadelijk zijn voor uw leidingen en het materiaal van uw rioolbuizen. Ze kunnen het oppervlak van de leidingen aantasten en bij herhaald gebruik zelfs de buizen beschadigen, waardoor het probleem nog groter wordt.
 2. Gezondheidsrisico’s: De meeste ontstoppers bevatten vaste stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze worden ingeademd of op de huid terechtkomen.
 3. Milieuschade: De chemicaliën in ontstoppers kunnen niet alleen schadelijk zijn voor uw leidingen en gezondheid, maar ook voor het milieu. Ze kunnen schadelijke stoffen bevatten die in het riool terechtkomen en bijdragen aan vervuiling van waterbronnen en ecosystemen.
 4. Beperkte effectiviteit: In sommige gevallen kunnen ontstoppers de verstopping niet volledig verhelpen en kan het probleem terugkeren. Dit kan leiden tot een herhaaldelijk gebruik van chemische ontstoppingen, wat de situatie alleen maar erger kan maken.
riool

Tips voor het voorkomen van toekomstige rioolverstoppingen

Er zijn verschillende manieren om toekomstige rioolverstoppingen te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 1. Gebruik uw riool alleen waarvoor het bedoeld is: gooi geen afval of ander materiaal in uw afvoer dat daar niet thuis hoort. Dit kan leiden tot ophopingen in uw leidingen en verstoppingen veroorzaken.
 2. Spoel geen vet of olie door uw gootsteen: vet en olie kunnen in uw afvoer vast komen te zitten en zich ophopen tot een verstopping.
 3. Spoel geen vochtige doekjes of tampons door het toilet: deze items kunnen uw toilet en leidingen verstoppen.
 4. Reinig regelmatig uw afvoer: het regelmatig reinigen van uw verstopte afvoer met behulp van een ontstopper of ontstoppingsveer kan helpen om kleine verstoppingen te voorkomen.
 5. Ontstop uw riool met heet sodawater: het gebruik van heet water in combinatie met soda kan vet en viezigheid uit uw riool ontstoppen. Vul de wasbak of gootsteen gewoon met warm water, voeg een flinke hand soda toe en haal vervolgens de stop uit de was- of spoelbak.
 6. Maak uw verstopte riool op een natuurlijke manier schoon met soda en azijn: giet azijn na heet water en soda door uw afvoer om de hardnekkige aanslag op te lossen en uw afvoer weer vrij te laten stromen.
riool ontstoppen

Stressvrije oplossingen voor uw verstopte riool met Sobry

Als u onverhoopt zelf niet in staat bent om uw riool te ontstoppen, is het wellicht tijd om de hulp van een loodgieter in te roepen.

Gelukkig staat de rioolspecialist van ontstoppingsdienst Sobry voor u klaar om u te helpen bij het ontstoppen van uw riool.

Wij begrijpen dat een verstopt riool een stressvolle en lastige situatie kan zijn, daarom streven wij er altijd naar om snel en adequaat te handelen.

Dus, als u merkt dat uw pogingen om uw riool zelf te ontstoppen niet succesvol zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservice staat 24/7 voor u klaar.

Riool ontstoppen? Neem contact op!

Riool ontstoppingsdienst nodig?
Contacteer ons nu en wij zijn snel ter plaatse.
Vakkundig en proper opgelost, en dit aan vaste prijzen.