Hoe zelf een verstopte WC ontstoppen: de ultieme gids

Een verstopte wc kan op de meest ongelegen momenten voorkomen en het is belangrijk om te weten hoe je dit probleem snel en effectief kunt oplossen.

Het ontstoppen van een wc kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de ernst van de verstopping en de beschikbare gereedschappen.

In deze gids zullen we enkele van de meest gebruikte methoden en technieken bespreken om je te helpen bij het ontstoppen van een wc en het voorkomen van toekomstige verstoppingsproblemen.

Hoe een verstopte WC ontstoppen?

Het ontstoppen van een wc kan een eenvoudig proces zijn als je de juiste methoden en technieken toepast. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden om een verstopte wc effectief te ontstoppen:

Het gebruik van een plopper

Een plopper is een handig gereedschap dat speciaal is ontworpen voor het ontstoppen van wc’s.

Het werkt door middel van zuigkracht en kan helpen bij het verwijderen van kleine tot middelgrote verstoppingen. Volg deze stappen om een plopper te gebruiken om je wc te ontstoppen:

 1. Plaats de plopper stevig over de afvoer van de wc, zorg ervoor dat deze volledig dekt.
 2. Druk de plopper naar beneden en trek deze vervolgens snel omhoog. Herhaal deze beweging meerdere keren.
 3. Als het water begint te bewegen en de wc begint te ontstoppen, spoel dan een paar keer door om eventuele resterende blokkades weg te spoelen.

Het gebruik van een plopper is meestal effectief bij lichte tot matige verstoppingen. Het is een goed idee om een plopper in huis te hebben, omdat het een handig gereedschap is dat gemakkelijk te gebruiken is en geen schade aan de wc kan veroorzaken.

wc plopper

Het gebruik van een ontstoppingsveer

Als een plopper niet effectief is bij het ontstoppen van je wc, kun je een ontstoppingsveer proberen.

Een ontstoppingsveer is een flexibele staaldraad met een handvat aan het ene uiteinde en een krul aan het andere uiteinde. Volg deze stappen om een ontstoppingsveer te gebruiken:

 1. Steek de krul van de ontstoppingsveer in de afvoer van de wc.
 2. Draai en duw de ontstoppingsveer voorzichtig in de afvoer terwijl je kracht uitoefent.
 3. Beweeg de ontstoppingsveer heen en weer om eventuele blokkades los te maken.
 4. Trek de ontstoppingsveer langzaam terug en spoel de wc door om te controleren of de verstopping is opgelost.

Het gebruik van een ontstoppingsveer kan effectief zijn bij hardnekkige verstoppingen die niet kunnen worden opgelost met een plopper. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een ontstoppingsveer om schade aan de wc te voorkomen.

Het gebruik van een chemisch ontstoppingsmiddel

Als je geen succes hebt met de mechanische methoden zoals een plopper of ontstoppingsveer, kun je overwegen om een chemisch ontstoppingsmiddel te gebruiken.

Chemische ontstoppingsmiddelen bevatten actieve ingrediënten die de verstopping kunnen oplossen. Volg deze stappen bij het gebruik van een chemisch ontstoppingsmiddel:

 1. Lees de instructies op de verpakking van het ontstoppingsmiddel zorgvuldig door en volg deze nauwkeurig op.
 2. Giet de aanbevolen hoeveelheid ontstoppingsmiddel in de wc-afvoer.
 3. Laat het ontstoppingsmiddel gedurende de aanbevolen tijd inwerken.
 4. Spoel de wc door om te controleren of de verstopping is opgelost.

Chemische ontstoppingsmiddelen kunnen effectief zijn bij verschillende soorten verstoppingen, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik ervan. Draag altijd handschoenen en zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.

Het bellen van een professionele loodgieter

Als alle bovenstaande methoden niet succesvol zijn geweest, kan het tijd zijn om een professionele loodgieter te bellen.

Een professionele loodgieter heeft de kennis, ervaring en gereedschappen om zelfs de meest hardnekkige verstoppingen op te lossen. Het kan zijn dat er een diepere oorzaak is voor de verstopping die professionele aandacht vereist.

Het inschakelen van een professionele loodgieter kan een goede optie zijn als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden of als de verstopping steeds terugkeert.

Loodgieters hebben geavanceerde technieken, zoals het gebruik van hogedrukreinigers, die effectief zijn bij complexe verstoppingsproblemen.

Hoe een verstopte WC preventief ontstoppen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen als het gaat om verstopte wc’s. Hier zijn enkele tips en trucs die je kunt volgen om een verstopte wc te voorkomen:

 • Gebruik alleen wc-papier dat geschikt is voor toiletgebruik. Vermijd het doorspoelen van vochtige doekjes, tampons, maandverband, luiers of andere materialen die verstoppingen kunnen veroorzaken.
 • Gebruik indien mogelijk een afvalbakje naast het toilet voor het weggooien van dergelijke materialen.
 • Spoel geen grote hoeveelheden toiletpapier tegelijk door. Spoel het papier liever in kleine hoeveelheden door en wacht tot het waterpeil weer normaal is voordat je opnieuw doorspoelt.
 • Vermijd het doorspoelen van vet, olie en voedselresten in het toilet. Deze kunnen zich ophopen en verstoppingen veroorzaken.
 • Plaats een wc-dekselvergrendeling op het toilet om te voorkomen dat kleine kinderen per ongeluk voorwerpen doorspoelen die verstoppingen kunnen veroorzaken.

Door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op een verstopte wc aanzienlijk verminderen en mogelijke problemen in de toekomst voorkomen.

Veelvoorkomende oorzaken van een verstopte WC

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een verstopte wc. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van wc-verstoppingen:

 1. Te veel toiletpapier: Het gebruik van te veel toiletpapier tegelijk kan de afvoer van de wc blokkeren, vooral als het papier niet goed oplost in water.
 2. Vreemde voorwerpen: Het per ongeluk doorspoelen van vreemde voorwerpen, zoals speelgoed, doekjes of hygiëneproducten, kan verstoppingen veroorzaken.
 3. Ophoping van vuil en afzettingen: Na verloop van tijd kunnen vuil, vet, haren en andere afzettingen zich ophopen in de afvoerleidingen, waardoor verstoppingen ontstaan.
 4. Problemen met de riolering: Soms kunnen problemen met de riolering, zoals boomwortels of verzakkingen, leiden tot een verstopte wc.
 5. Verkeerd geïnstalleerd sanitair: Slecht geïnstalleerde wc’s of afvoerleidingen kunnen de waterstroom belemmeren en verstoppingen veroorzaken.

Door bewust te zijn van deze mogelijke oorzaken kun je proactief maatregelen nemen om verstoppingen te voorkomen.

toilet ontstoppen

Stapsgewijze gids: hoe een verstopte WC ontstoppen

Hier is een stapsgewijze gids die je kunt volgen om een verstopte wc effectief te ontstoppen:

Stap 1: Zet de benodigdheden klaar

Voordat je begint, is het belangrijk om de benodigde gereedschappen en materialen bij de hand te hebben.

Zorg ervoor dat je een plopper, ontstoppingsveer, rubberen handschoenen, een emmer en eventueel een chemisch ontstoppingsmiddel hebt.

wc verstopping

Stap 2: Veiligheidsmaatregelen nemen

Trek voordat je begint met het ontstoppen van de wc een paar rubberen handschoenen aan om je handen te beschermen tegen mogelijke bacteriën en vuil.

Het is ook een goed idee om oude kleren te dragen of een schort om eventuele morsingen te voorkomen.

Stap 3: Waterpeil verlagen

Voordat je actie onderneemt, moet je het waterpeil in de wc verlagen om morsen te voorkomen.

Dit kan worden gedaan door de watertoevoer naar de wc tijdelijk af te sluiten. Je kunt hiervoor meestal een kraan of een klep in de buurt van de wc gebruiken.

Stap 4: Plopper gebruiken

Als je eenmaal het waterpeil hebt verlaagd, plaats je de plopper stevig over de afvoer van de wc. Druk de plopper naar beneden en trek hem vervolgens snel omhoog.

Herhaal deze beweging meerdere keren om zuigkracht te creëren en de verstopping los te maken.

Stap 5: Ontstoppingsveer gebruiken

Als de plopper niet succesvol is geweest, kun je een ontstoppingsveer proberen. Steek de krul van de ontstoppingsveer voorzichtig in de afvoer van de wc en draai en duw de veer terwijl je kracht uitoefent.

Beweeg de veer heen en weer om eventuele blokkades los te maken. Trek de veer langzaam terug en spoel de wc door om te controleren of de verstopping is opgelost.

Stap 6: Chemisch Ontstoppingsmiddel gebruiken (Optioneel)

Als mechanische methoden niet effectief zijn geweest, kun je overwegen om een chemisch ontstoppingsmiddel te gebruiken.

Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op en laat het ontstoppingsmiddel gedurende de aanbevolen tijd inwerken. Spoel de wc door om te controleren of de verstopping is opgelost.

chemische ontstoppers

Stap 7: Waterpeil controleren en herstellen

Na het ontstoppen van de wc, controleer je het waterpeil en de waterstroom. Spoel de wc meerdere keren door om ervoor te zorgen dat het water vrij doorstroomt en dat er geen resterende verstoppingen zijn.

Stap 8: Preventieve maatregelen nemen

Nu je wc is ontstopt, is het een goed moment om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige verstoppingen te voorkomen.

Volg de eerder genoemde tips, zoals het juiste gebruik van toiletpapier, het vermijden van het doorspoelen van vreemde voorwerpen en het regelmatig reinigen van de afvoerleidingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat als de verstopping aanhoudt of regelmatig terugkeert, het raadzaam is om een professionele loodgieter te raadplegen om de onderliggende oorzaak van het probleem aan te pakken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn wc ontstoppen?

De frequentie waarmee je je wc moet ontstoppen, hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van je leidingen, het gebruik van de wc en de preventieve maatregelen die je neemt.

Over het algemeen kunnen wc’s af en toe verstopt raken, vooral bij gebruik van oudere systemen of bij veelvuldig gebruik. Het is een goed idee om preventieve maatregelen te nemen en regelmatig onderhoud uit te voeren om verstoppingen te voorkomen.

Kan ik een verstopte wc zelf ontstoppen of moet ik een professional inschakelen?

In veel gevallen kun je een verstopte wc zelf ontstoppen met behulp van de eerder genoemde methoden en technieken.

Met de juiste gereedschappen en een beetje geduld kun je veel verstoppingsproblemen zelf oplossen.

Echter, als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden of als de verstopping hardnekkig is, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen. Een professional heeft de ervaring en kennis om de verstopping efficiënt en veilig te verhelpen.

Hoe kan ik een verstopte wc voorkomen?

Om verstopte wc’s te voorkomen, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Gebruik alleen toiletpapier dat geschikt is voor toiletgebruik en spoel geen andere materialen door.
 • Spoel geen grote hoeveelheden toiletpapier tegelijk door en wacht tot het waterpeil weer normaal is voordat je opnieuw doorspoelt.
 • Vermijd het doorspoelen van vet, olie en voedselresten in het toilet.
 • Plaats een wc-dekselvergrendeling om te voorkomen dat kinderen voorwerpen doorspoelen die verstoppingen kunnen veroorzaken.
 • Voer regelmatig preventief onderhoud uit, zoals het reinigen van de afvoerleidingen met een mengsel van heet water en azijn.

Door deze maatregelen te volgen, kun je de kans op een verstopte wc aanzienlijk verminderen.

Waar kan ik ontstoppingsmiddelen voor wc's kopen?

Ontstoppingsmiddelen voor wc’s zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, bouwmarkten en online winkels.

Je kunt ze vinden in het gangpad met schoonmaakproducten of de sanitairafdeling. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking zorgvuldig leest en volgt bij het gebruik van ontstoppingsmiddelen.

Wat moet ik doen als mijn wc blijft overlopen na het ontstoppen?

Als je wc blijft overlopen na het ontstoppen, kan dit wijzen op een probleem met de spoelklep of de vlotter in het spoelreservoir. Controleer of de vlotter correct is afgesteld en of de spoelklep goed sluit.

Als het probleem aanhoudt, kan het nodig zijn om de spoelklep of de vlotter te vervangen. In geval van twijfel is het raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen.

Wat zijn de kosten van het inhuren van een professionele loodgieter voor het ontstoppen van een wc?

De kosten voor het inhuren van een professionele loodgieter voor het ontstoppen van een wc kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de verstopping, de locatie en het uurtarief van de loodgieter.

Het is raadzaam om verschillende offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

De kosten kunnen ook variëren op basis van eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn, zoals het vervangen van onderdelen of het oplossen van andere problemen met het sanitairsysteem.

Conclusie

Een verstopte wc kan een vervelend en ongemakkelijk probleem zijn, maar met de juiste kennis en gereedschappen kun je het vaak zelf oplossen. Door gebruik te maken van methoden zoals het gebruik van een plopper, ontstoppingsveer of chemisch ontstoppingsmiddel, kun je verstoppingen effectief aanpakken.

Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige verstoppingen te voorkomen, zoals het juiste gebruik van toiletpapier en regelmatig onderhoud.

Als de verstopping aanhoudt of regelmatig terugkeert, is het verstandig om Ontstoppingsdienst Sobry te raadplegen om de onderliggende oorzaak van het probleem aan te pakken.

Onze professional kan de expertise en ervaring bieden die nodig is om het probleem op te lossen en verdere schade te voorkomen.

Met deze stapsgewijze gids en de juiste voorzorgsmaatregelen kun je een verstopte wc effectief ontstoppen en je sanitairsysteem weer normaal laten functioneren.

Verstopte WC? Neem contact op!

Wc ontstoppingsdienst nodig?
Contacteer ons nu en wij zijn snel ter plaatse.
Vakkundig en proper opgelost, en dit aan vaste prijzen.