Bad ontstoppen: tips voor het ontstoppen van een verstopte afvoer van je bad

Heb je last van een verstopping in je bad? Niets is zo vervelend als het niet goed weglopen van het badwater tijdens het nemen van een ontspannend bad.

Gelukkig zijn er verschillende methoden en oplossingen om een verstopte afvoer van het bad te ontstoppen en weer te laten doorlopen zoals het hoort. In dit artikel geven we je handige tips en suggesties om de verstopping van je badafvoer op te lossen.

Lees verder en ontdek hoe je zelf een verstopt bad kunt ontstoppen zonder de hulp van een loodgieter.

Oorzaken van een verstopte badafvoer

Een badafvoer kan om verschillende redenen verstopt raken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Ophoping van haren: Haren zijn een veelvoorkomende boosdoener bij een verstopte afvoer van het bad. Wanneer haren door het afvoerputje spoelen, kunnen ze zich in de afvoerbuis ophopen en een verstopping veroorzaken.
  • Zeepresten en vuil: Zeepresten en vuil kunnen zich na verloop van tijd aan de binnenkant van de afvoerbuizen hechten en een verstopping veroorzaken.
  • Vreemde voorwerpen: Het per ongeluk doorspoelen van vreemde voorwerpen, zoals speelgoed of schroeven, kan leiden tot een verstopping in het bad.
bad verstopt

Natuurlijke huismiddeltjes

Heet water

Heet water is een eenvoudige methode om een verstopte afvoer van het bad te ontstoppen. Giet een ruime hoeveelheid heet water in de afvoer en laat het een paar minuten intrekken. Het hete water kan helpen om de verstopping los te maken en weg te spoelen. Deze stap kan indien nodig herhaald worden.

Het gebruik van heet water is een veelgebruikte methode bij je bad ontstoppen. Het is een eenvoudige en goedkope manier om een verstopt bad op te lossen. Het hete water kan de verstopping helpen verzachten, vooral als deze veroorzaakt wordt door zeepresten, vuil of andere oplosbare stoffen. Door het hete water in de afvoer te laten lopen, kan het zich door de leiding verspreiden en de verstopping oplossen.

Baking soda en azijn

Baking soda en azijn zijn twee alledaagse ingrediënten die effectief kunnen zijn bij je bad ontstoppen van het bad. Deze methode kan als volgt worden toegepast: begin door een kopje soda in de afvoer te gieten, gevolgd door een kopje azijn.

Bedek vervolgens de afvoer van het bad met een doek of stop de opening af en laat het mengsel bruisen. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten inwerken en spoel daarna de afvoer door met heet water.

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, en azijn kunnen een chemische reactie veroorzaken wanneer ze worden gemengd.

Deze reactie kan helpen bij het oplossen van verstoppingen in de afvoer. Soda heeft een schurende werking en kan ophopingen en vuil losmaken, terwijl azijn een mild zuur is dat kan helpen bij het oplossen van vet en zeepresten.

Na het bruisen van het mengsel is het belangrijk om de afvoer van je bad goed door te spoelen met heet water. Het hete water helpt bij het wegspoelen van de losgekomen vuildeeltjes en zorgt ervoor dat de afvoer weer vrij kan doorstromen.

Als de verstopping hardnekkig is, kan het nodig zijn om de procedure te herhalen of andere methoden te proberen, zoals het gebruik van een ontstopper of het inschakelen van een professional.

soda

Zuiveringszout en azijn

Zuiveringszout en azijn kunnen een alternatieve methode vormen om een verstopt bad te ontstoppen. Deze methode kan als volgt worden toegepast: strooi een kopje zuiveringszout in de afvoer en voeg vervolgens een kopje azijn toe. Laat het mengsel bruisen en inwerken gedurende 30 minuten. Om eventuele overgebleven resten weg te spoelen, spoel je ten slotte de afvoer door met heet water.

Het gebruik van zuiveringszout, ook wel bekend als baking soda, in combinatie met azijn kan een effectieve oplossing zijn bij een verstopte badafvoer. Zuiveringszout heeft een schurende werking en kan helpen bij het losmaken van vuil, zeepresten en haren die zich in de afvoerbuis hebben opgehoopt. Azijn heeft op zijn beurt een ontvettende werking en kan helpen bij het oplossen van vet en zeepresten.

Wanneer zuiveringszout en azijn worden gecombineerd, ontstaat er een chemische reactie die de verstopping kan helpen oplossen. Het bruisende mengsel werkt in op de verstopping en helpt bij het losmaken van vuildeeltjes. Na de inwerktijd spoel je de afvoer van het bad grondig door met heet water om alle losgekomen resten weg te spoelen.

Mechanische ontstoppingsmethoden

De plopper

Een klassiek hulpmiddel om een verstopte badafvoer te ontstoppen is de ontstopper, ook wel bekend als de ontstopper. De plopper is een eenvoudig en handig gereedschap dat vaak goede resultaten oplevert.

Om de plopper te gebruiken, plaats je de rubberen zuignap stevig over het afvoerputje van de verstopte badafvoer. Zorg ervoor dat de zuignap volledig op het oppervlak van het putje aansluit. Druk vervolgens stevig naar beneden zodat er een goede afsluiting ontstaat.

Nu is het tijd om krachtige op- en neergaande bewegingen te maken met de ontstopper. Door dit snel en herhaaldelijk te doen, creëer je druk in de afvoerleidingen. Deze druk kan helpen om de verstopping los te maken en het badwater weer vrijelijk te laten weglopen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en dit proces meerdere keren te herhalen. Soms kan het even duren voordat de verstopping volledig is opgelost. Blijf de plopper gebruiken totdat je merkt dat het water gemakkelijk en zonder problemen wegloopt.

De plopper is een effectieve oplossing voor de meeste verstoppingen in de badafvoer. Het is een handig gereedschap dat gemakkelijk te gebruiken is en geen chemische ontstopper vereist. Bovendien is de plopper veilig voor de leidingen en veroorzaakt het geen schade.

douche afvoer ontstopper

Trekveer of ontstoppingsveer

Een trekveer of ontstoppingsveer is een flexibele staaldraad die in de afvoerleiding kan worden ingebracht om de verstopping te verwijderen. Voer voorzichtig de veer in de afvoer en draai deze rond terwijl je hem naar voren en naar achteren beweegt.

Hierdoor worden de ophopingen losgemaakt en kun je ze naar boven trekken. Reinig de afvoer grondig door met water om resten weg te spoelen.

Sifon reinigen

Een verstopping kan ook worden veroorzaakt door vuil en resten van zeep die zich ophopen in de sifon, het gebogen stuk pijp onder het afvoerputje. Draai de moeren aan beide zijden van de sifon los en verwijder deze.

Reinig de sifon grondig met warm water en een borstel om eventuele verstopping te verwijderen. Plaats de sifon terug en zorg ervoor dat alle verbindingen stevig zijn vastgedraaid.

Gebruik van ontstoppingsmiddelen

Chemische ontstoppers

Chemische ontstoppers zijn krachtige producten die speciaal zijn ontworpen om verstopping op te lossen. Volg bij het gebruik van chemisch ontstoppingsmiddel altijd de instructies op de verpakking.

Giet de aanbevolen hoeveelheid ontstopper in de afvoer en laat het enige tijd inwerken. Spoel vervolgens de afvoer grondig door met water. Wees voorzichtig bij het hanteren van chemische stoffen en zorg ervoor dat je handschoenen draagt.

chemische ontstoppers

Professionele hulp

Als alle bovenstaande methoden niet werken of als je niet comfortabel bent om zelf de verstopping aan te pakken, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren loodgieter beschikt over geavanceerde gereedschappen en kennis om een verstopt bad snel en efficiënt op te lossen.

Wanneer een professional inschakelen?

In de meeste gevallen kun je zelf een bad ontstoppen met behulp van bovenstaande tips en methoden. Echter, als de verstopping aanhoudt, of als je te maken hebt met een complexe verstopping, kan het raadzaam zijn om een professionele loodgieter in te schakelen.

Een loodgieter beschikt over de juiste apparatuur, zoals een camera inspectie, om de oorzaak van de verstopping te achterhalen en deze effectief op te lossen.

Wat lost haren op in afvoer?

Als jouw bad verstopt is en je een oplossing zoekt voor je verstopt bad, dan is het belangrijk om te weten wat haar oplost in de afvoer. Haren zijn een veelvoorkomende oorzaak van verstoppingen in badkuipen en afvoeren. Gelukkig zijn er verschillende methoden om deze verstopping op te lossen.

Een effectieve manier om haar uit de afvoer van jouw bad te verwijderen, is door gebruik te maken van een ontstopper. Plaats de ontstopper op het afvoerputje en beweeg krachtig op en neer. Deze druk kan de verstopping helpen oplossen.

Een andere methode is het gebruik van kokend water. Giet langzaam kokend water in de afvoer van het bad en laat het enkele minuten zitten voordat je doorspoelt. Het hete water kan helpen om de haren op te lossen en de verstopping te verwijderen.

Voor hardnekkige verstopping kan je chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken. Let op: wees voorzichtig en volg nauwkeurig de instructies op de verpakking. Deze middelen bevatten krachtige chemische stoffen die de verstopping kunnen verhelpen en de afvoer weer laten doorstromen.

Als deze methoden niet werken, kan je overwegen om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen om je badafvoer te ontstoppen. Zij hebben de expertise en de juiste apparatuur om de verstopping op te lossen en ervoor te zorgen dat het water weer vrij kan weglopen.

Kortom, er zijn verschillende manieren om haar op te lossen in de afvoer van jouw bad en een blokkering op te lossen. Kies de methode die het beste bij je situatie past en geniet weer van een goed werkende afvoer.

haren afvoer

Conclusie

Als jouw afvoer verstopt zit kan dit voor veel ongemak zorgen tijdens het nemen van een bad. Gelukkig kan je zelf verschillende methoden toepassen om de verstopping te verhelpen. Probeer eerst de eenvoudige oplossingen, zoals het gebruik van een plopper of een ontstoppingsveer.

Als de verstopping aanhoudt of complexer is, aarzel dan niet om een professionele loodgieter in te schakelen. Houd de afvoer van je bad schoon en voorkom verstoppingen door regelmatig haar en resten van zeep te verwijderen.

Bad verstopt? Ontstoppingsdienst Sobry helpt je badafvoer weer stromen

Heb je problemen met een verstopt bad en een ontstopte afvoer nodig? Neem dan vandaag nog contact op met Ontstoppingsdienst Sobry!

Ons ervaren team staat klaar om je verstopte afvoer op te lossen en ervoor te zorgen dat het water weer goed doorloopt. Of het nu gaat om resten van zeep, haar, vuil of een andere blokkering, wij hebben de juiste oplossing.

Onze professionele ontstoppers gebruiken verschillende methoden, het toepassen van chemische ontstoppingsmiddelen, of zelfs het gebruik van soda en azijn om de verstopping te verhelpen. We kunnen ook een camera inspectie uitvoeren om de oorzaak van de verstopping te achterhalen en deze vervolgens met een ontstoppingsveer of plopper te ontstoppen. Als de verstopping zich dieper in de leidingen bevindt, kunnen we de riolering voor jou reinigen.

Ons doel is om je de beste service te bieden en ervoor te zorgen dat je bad weer snel en efficiënt ontstopt wordt. Aarzel niet om onze ontstoppingsdienst te contacteren en laat ons de verstopte afvoer van jouw bad oplossen. Onze deskundige loodgieters staan voor je klaar!

Bad ontstoppen? Neem contact op!

Ontstoppingsdienst nodig?
Contacteer ons nu en wij zijn snel ter plaatse.
Vakkundig en proper opgelost, en dit aan vaste prijzen.