Tips en advies voor je leidingen en sanitair

Tips bij een verstopte vaatwasmachine

Het water van je vaatwasmachine loopt niet weg, of misschien komt het wel in de gootsteen uit? Een verstopping komt regelmatig voor in de keuken. Er passeert over een zekere tijd dan ook heel wat afvalwater. Dat afvalwater bevat etensresten, vetten en zeepresten. Die kunnen zich vastzetten in leidingen doordat er bijvoorbeeld lichte of zware verzakkingen zijn of te veel bochten in de afvoerleiding. Door deze afvalresten kunnen leidingen uiteindelijk dichtslibben. Je afwasmachine heeft daardoor veel kans om te verstoppen.

Hoe kan ik mijn vaatwasser ontstoppen?

Gelukkig is er heel wat dat je zelf kan doen om je vaatwasser en leidingen te ontstoppen.

 • Kijk de sifon van de keukenspoelbak of vaatwasser na. Is je sifon vuil, reinig die dan en spoel met water.

 • Kijk of de filters van je vaatwasmachine verzadigd zijn met vuil. Zo ja, reinigen en spoelen met water.

 • Controleer de afvoerslang van je vaatwasmachine. Je kan deze testen door af te koppelen en onder de keukenkraan te houden. Loopt deze niet goed door, dan kan je met behulp van een ontstoppingsveer of simpelweg ijzerdraad de afvoerslang vrijmaken. Spoel de slang nadien nog even na met zo heet mogelijk water.

Loopt het water nog steeds niet weg? Contacteer dan een professional. Wij bij Ontstoppingsdienst Sobry staan altijd voor je klaar.

Hoe kan je verstoppingen in de vaatwasmachine voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Met deze tips hou je je vaatwasser en leidingen schoon en vermijd je verstoppingen.

 • Verwijder etensresten steeds met een stukje keukenpapier en spoel alles vluchtig af voor je het in de vaatwasmachine stopt.

 • Gebruik een sterk afwasmiddel dat goed ontvet.

 • Reinig regelmatig de filters van de vaatwasser.

 • Reinig de vaatwasser met sodakristallen. Hiervoor doe je een kopje soda in de vaatwasser en zet je de machine aan op het heetste afwasprogramma.

Tips bij een verstopte wc

Een verstopt toilet komt nooit gelegen. Het kan wateroverlast veroorzaken en vieze geurtjes geven. Gelukkig kan je de meeste verstoppingen zelf oplossen.

Probeer eerst en vooral met je hand te voelen of er niets de afvoer blokkeert. Er kan bijvoorbeeld een gevallen wc-blokje in de weg zitten. Trek hiervoor rubberen handschoenen aan of doe een grote plastic zak om je hand.

Loopt het water in je wc nog een beetje weg, probeer dan opnieuw door te trekken als het water gezakt is. De verstopping kan soms oplossen door de spoeling.

Nog steeds geen beweging? Dan gaan we verder met de ontstoppings- of trekveer.

Hoe kan ik mijn wc ontstoppen met een ontstoppingsveer?

Een ontstoppingsveer of trekveer is een buigbare metalen draad die zich in de bochten van een afvoerleiding kan wringen. Duw het uiteinde van de veer zo ver mogelijk in je leiding tot je de obstructie voelt. Draai, duw en trek tot het water begint weg te lopen. Spoel goed na.

Blijft de veer in de hals van het toilet steken, dan kan je de toiletpot losmaken, verwijderen en het rechtstreeks via de leiding proberen.

Loopt het water nog steeds niet weg? Contacteer dan een professional. Wij bij Ontstoppingsdienst Sobry staan altijd voor je klaar.

Hoe kan je verstoppingen in je wc voorkomen?

 • Gooi geen vochtig doekjes, maandverband of tampons in het toilet. Gebruik hiervoor een vuilbakje.

 • Zorg voor voldoende spoelwater. Heeft je toilet een spaarknop, gebruik dan altijd de grote knop bij een grote boodschap.

 • Geef kalk geen kans en plaats een ontkalker op je leidingwater.

 • Let op bij het gebruik van wc-blokjes. Ze kunnen blijven hangen aan je kleding en zo in het toilet terechtkomen.

 • Bij oudere wc’s kan je je wc-blokje rechtstreeks in de spoelbak hangen. Zo maken ze geen kans om in de afvoer terecht te komen.

 • Gebruik wc-blokjes die je in de pot kan kleven en die oplossen als ze loskomen.

Tips bij vieze geuren uit de septische put of beerput in je huis of tuin

Vieze geurtjes in huis of in je tuin zijn een dooddoener voor je comfort. Een septische put of beerput kan om verschillende redenen minder fris ruiken of zelfs stinken. Soms ligt het aan de afsluiting, in andere gevallen kan het om een tekort aan onderhoud of om een verstopping gaan.

Is je septische put niet luchtdicht aangesloten?

Wanneer je buitenshuis een stank waarneemt, is dat vaak dichtbij de opening van de put. Mogelijk is het putdeksel niet goed luchtdicht aangesloten.

In dat geval kan je de ruimte tussen de opening en het deksel met smeervet insmeren. Haal het putdeksel van de opening af en smeer de randen goed dik in. Wanneer je het putdeksel terugplaatst, zou dit goed moeten aansluiten en kan de stank niet meer ontsnappen.

Nog steeds last van een vieze geur? Contacteer dan een professional. Wij bij Ontstoppingsdienst Sobry staan altijd voor je klaar.

Heb je een verstopping in je septische put?

Een verstopping in de septische put kan voor een héél penetrante geur zorgen. Worden de speciale bacteriën niet tijdig aangevuld, dan kan er slib ontstaan dat voor een verstopping zorgt. Evengoed is er iets door een afvoer gespoeld dat ergens in je leidingen is vast komen te zitten. Een speelgoedje van je kind of een te grote hoeveelheid wc-papier kan al aanleiding geven tot een verstopping. De stank komt dan in huis doordat het water in de afvoer te hoog staat.

Wat doe je met een stinkende septische put?

Schakel een professional in. Zoals je ziet kan een stinkende septische put verschillende oorzaken hebben, dus maak er zelf je handen niet aan vuil en neem contact op met Ontstoppingsdienst Sobry. Wij gaan op zoek naar de oorzaak van je probleem en stellen meteen een oplossing voor.

Neem contact op

Ontstoppingsdienst nodig? Contacteer ons nu en wij zijn snel ter plaatse. Vakkundig en proper opgelost, en dit aan vaste prijzen.

Contact